Banken en fauteuils kunnen te maken krijgen met plooivorming en ook kunnen de vullingen zachter worden.
Wat is plooivorming?
Plooivorming is een verschijnsel waarbij plooien en rimpels in de bekleding van stoelen, banken en fauteuils, als gevolg van het gebruik ervan, zichtbaar zijn. Plooivorming is een gangbaar verschijnsel bij elk gestoffeerd meubel en het doet niets af aan de kwaliteit ervan. Bovendien zijn plooien functioneel omdat deze de naden ontlasten. Plooien kunnen met de hand makkelijk naar achteren of de zijkant worden glad gestreken.
Hoe ontstaat plooivorming?
Plooivorming ontstaat door het gebruiken van de banken, fauteuils en stoelen. De meeste van deze genoemde producten zijn voorzien van een schuimen zitvulling. Deze schuimen zitvulling zorgt voor het aangename comfort. Door het gebruik wordt de zitting ingedrukt en afhankelijk van de hardheid van het schuim zal het bekledingsmateriaal (stof of leer) opgerekt worden. Hierdoor ontstaat ruimte in de stof of het leer, met als gevolg zichtbare plooien. Ook bij een interieurvering is plooivorming onvermijdelijk.
Elk meubel krijgt pas na ongeveer 6 maanden zijn uiteindelijke comfort. Daarom is het belangrijk om alle zitplekken evenredig in te zitten.
Waardoor wordt de mate van plooivorming beïnvloed?
De mate van plooivorming wordt beïnvloed door een aantal eigenschappen van de vullingen en het gekozen bekledingsmateriaal. Onderstaande eigenschappen zijn de belangrijkste beïnvloeders:
Wat is ‘Zachter worden van de vullingen’?
Afhankelijk van de materiaalkeuze van de vulling, neemt de veerkracht van de zittingen van uw zitmeubel op den duur af.
Zeker als u lang en vaak op dezelfde plaats op de bank of fauteuil zit. De bekleding rekt hierdoor op een gegeven moment uit en de zittingen zakken in. Dit is een gewone reactie van een zitmeubel en geen reden tot zorg.
Vullingen van banken en fauteuils worden als gevolg van het gebruik zo’n 15% zachter. Afhankelijk van de gezinssituatie, de intensiteit van het gebruik en het gewicht van de persoon die erop zit kan dit percentage enigszins verschillen. Gemiddeld duurt het zo’n drie tot zes maanden totdat de afname in hardheid van het schuim stabiliseert. Het zachter worden van de zitvullingen is een normaal verschijnsel wat niets afdoet aan de kwaliteit van het meubel en ontstaat doordat de lucht, die bij het produceren van het schuim opgesloten wordt in het schuim, vrij komt.