Pilling
Pilling heeft niets met de kwaliteit van de bekledingsstof te maken en moet als materiaal gebonden eigenschap beschouwd worden. Maar wat is pilling eigenlijk? En hoe ontstaat dit precies? Wij geven je meer informatie over dit verschijnsel en geven je meteen ook een paar tips om pilling grotendeels te voorkomen.
Wat is pilling?
Pilling is het verschijnsel waarbij overtollige vezel van de meubelstof samenklit met pluizen, stof, vezels van kleding of fleecedekens. Hierdoor ontstaan de welbekende bolletjes op je meubel. Deze bolletjes zijn opgerold vezel die vastzitten aan de stof, soms met verschillende kleuren en soms ook de kleur van de stof van het meubel.
Hoe ontstaat pilling?
Als je een nieuw meubel hebt gekocht, kunnen er nog losse vezels van het garen loskomen. Die vezels klitten vervolgens samen met vezels van kussens, fleecedekens,
vloerkleden, vezels van kleding en stof dat in de lucht aanwezig is.
Er zijn diverse factoren te benoemen die pilling beïnvloeden. Wij benoemen de drie meest voorkomende.
- Huisdieren Huisdieren, zoals honden en katten, hebben van nature een vettige vacht. Laat jij je huisdieren op je meubel zitten, dan kan de meubelstof vettig worden en extra bevattelijk zijn voor het aantrekken van stof, haren en andere vezels omdat deze zich makkelijker hechten aan de meubelstof. Door wrijving, die ontstaat omdat je het meubel in gebruik neemt, treedt pilling op.
- Luchtvochtigheid De ideale luchtvochtigheid voor een stoffen meubel zit tussen de 50 en 60%. In de wintermaanden kan de luchtvochtigheid afnemen tot waarden onder de 40%.
Hierdoor absorbeert de stof te weinig vocht en werkt het oppervlak niet meer geleidend en wordt het dus statisch. Statische oppervlakken trekken stof en pluizen aan die
vervolgens weer leiden tot pilling.
- Kleding, fleeceplaids, kussens & vloerkleden Vezels afkomstig uit kleding, fleeceplaids, kussens en vloerkleden kunnen de vorming van pilling beïnvloeden. Deze genoemde producten hebben vaak overtollige vezels die tijdens het gebruik loskomen en samenklitten met de losse vezels die op de meubelstof aanwezig zijn. Dit heeft pilling als gevolg.
Pilling verwijderen
Pilling kan eenvoudig verwijderd worden met behulp van een pilling-tondeuse. De bolletjes worden met de pilling-tondeuse verwijderd en de stof wordt bij het juist
hanteren van deze tondeuse niet beschadigd. Gebruik nooit andere middelen of apparaten dan de pillingtondeuse. Andere apparaten kunnen de stof onherstelbaar beschadigen.
Pilling is een materiaal gebonden eigenschap en vormt dan ook geen reden voor een reclamatie.
Tips:
- Hoewel pilling nooit helemaal te voorkomen is, zijn er wél een aantal zaken waarmee je pilling voor een belangrijk deel kunt voorkomen.
- Laat je huisdieren nooit op je meubels zitten, liggen of slapen. Door de vettige vacht trekt de meubelstof extra stof en vezels van kleding aan, evenals andere stoffen producten die in huis aanwezig zijn.
- Als er geen stof op de bank ligt, is de kans op pilling kleiner. Reinig daarom je meubel regelmatig met de borstel van de stofzuiger op een lage stand. Gebruik nooit de zuigmond direct op de stof. Doe je dit wel, dan kan de stof beschadigen en de kans op pilling wordt groter omdat vezels loskomen.
- Fleecedekens en wollige kussens staan heel leuk in je stoffen zitmeubel, maar kunnen wel vezels op je meubels achterlaten. Hoewel deze op het eerste oog niet zichtbaar zijn, zijn ze wel degelijk aanwezig en kunnen deze vezels voor pilling zorgen.
- Probeer om de luchtvochtigheid tussen 50 en 60% te houden.
- Met een vochtige, schone katoenen theedoek kun je haren en ander stof van je meubel verwijderen. Zorg ervoor dat je altijd in de richting van de vleug strijkt, zodat je de stof niet beschadigt. Gebruik vooral geen kleefroller! De kleefstof blijft altijd achter op de meubelstof en hierdoor hechten vezels en stof zich nog makkelijker aan je zitmeubel.